diumenge, 30 d’octubre del 2011

Cuita del forn rajoler al Mas Frigola : diumenge


Tercer dia de cuita (segon per a mi...). El foc està força més desbocat que la nit anterior...


A la part de dalt el forn té un espiell... la diferència entre la temperatura a les foganyes i la part superior és considerable... a baix va cobrant ja tons grocs, però dalt del forn encara es veu tot taronja...


El sostre del forn, està fet amb xapa i manta ceràmica i és ple de forats repartits regularment. Amb aquest munt de rebles (trossos trencats de ceràmica cuita) es poden tapar o destapar aquests orificis per a millorar el tir o per a repartir millor la calor.


El foc s'alimenta a un ritme cada vegada més ràpid... la caloreta agradable d'ahir a la nit s'ha convertit avui en una escalfor insoportable que ens manté a tots més  lluny de les foganyes...


 ... el foc rebufa!!


La cuita s'allarga més del previst. A mitja tarda, sembla que arriba el moment de tancar el forn. Les foganyes es tapien amb una planxa de ferro, una paret de maons i terra. 
Cal treballar ben de pressa!!
I a més, la pluja fa acte de presència d'una manera una mica més seriosa que fins ara... 
just a temps d'acabar la cuita!!! C-:




 A dalt, ara no es pot deixar cap forat sense tapar...



Només queda esperar... el dia 6 de Novembre s'obre el forn i sabrem què ha passat aquí dins!!
Us ho deixareu perdre??

Més fotos aquí.

dimarts, 25 d’octubre del 2011

Cuita del forn rajoler al Mas Frigola : nit de dissabte


Dissabte a poc més de quarts de vuit del vespre, la fosca ja era mestressa de l'emplaçament on s'alça l'impressionant forn rajoler al Mas Frigola. Construït al segle XVIII, va fer ser abandonat fa uns 130 anys. L’any 1997 va ser recuperat i reconstruït per la fundació “Amics del patrimoni”. En Josep Matés explica com continúa la història d'aquest forn en un article publicat a la revista Terrart l'any 2007: "L’any 2003 vaig proposar a l’Ajuntament de Forallac la possibilitat de posar en marxa el forn de Can Plaja amb l’ajuda d’altres ceramistes. L’any 2005 es repeteix l’experiència al forn de Can Frigola. Degut a les condicions de conservació es van realitzar obres de restauració per poder-hi coure. I així vàrem despertar d’un llarg son aquest gegant de 70 m3 de capacitat"


Per la part alta del forn, anava evaporant-se poc a poc tota la humitat acumulada a les inmenses parets de pedra. Un joc hipnotitzant de boires il·luminades pels focus...


A la part baixa, les foganyes alimentades des del divendres al matí ja presentaven un color ataronjat i engolien la feixina amb avidesa...


A la vora de les boques no hi havia lloc per al fred... 


El foc no pot abandonar-se en cap moment durant la cuita. És una feina dura... cal fer-la en equip. Hi ha torns establert d'unes sis hores. Aquesta vegada, els ceramistes David Rosell i Anna Ballesté i el rajoler Joan Ferrer han acompanyat en Josep Matés al llarg d'aquests tres dies de cuita.


Alguns no vam poder resistir la temptació de ficar-hi, en aquest cas, forquetada. Aquí dalt em teniu apropant unes restes de feixina a la foganya... C-:


Tota aquesta muntanya de feixines de bruc esperaven per a ser cremades... Enguany la feixina i la resta de llenya utilitzada per a la cuita procedía de la vegetació abatuda per la nevada de fa dos hiverns. Així doncs, tot el combustible és local. El seu ús en aquest tipus d'activitat ha sigut des de sempre una valuosa contribució a la neteja del sotabosc.


Mentre vam ser allà, va anar passant gent...
  ...la majoria es quedaven una estona embadalits davant les foganyes...
...el foc sempre ens abdueix i se'ns endú qui sap on...

(continuarà...)

més fotos AQUÍ

dijous, 20 d’octubre del 2011

Proper cap de setmana: encesa i cuita del forn rajoler


El Consorci de les Gavarres informa: "Benvolguts, després d’haver enfornat el darrer diumenge els rajols fets per Sant Cebrià dels Alls, aquest divendres al matí encendrem el forn i farem foc tot el cap de setmana per coure’ls. Esteu convidats a participar, donar un cop de mà i reviure aquest antic ofici."


1 rajoleria . 3 dies de foc . 400 feixines . 1900 cairons i moltes ganes · encesa i cuita rajoleria mas frigola · 21 · 22 i 23 d'octubre · A les Gavarres...



Fotos del procés de càrrega del forn que va tenir lloc el cap de setmana passat



Allà ens veiem!! C-:

dimarts, 18 d’octubre del 2011

Fira de Ceràmica d'El Vendrell 2011


Darrera fira de l'any per a mi: El Vendrell.
 


Les fires ja no són el que eren fa uns anys, això està clar... I si les fires no són el que eren, tampoc nosaltres podem continuar com si res hagués canviat... Ara toca un cop més reflexionar una mica... buscar vies per a no caure en un discurs estèril i amarg de queixa i resignació. Una bona dosi d'imaginació no ens vindrà malament... i acció. Potser un canvi d'objectius... No ho sé, encara estic pensant... I mentre penso, aquí us deixo algunes imatges...



Aquí dalt podeu veure l'espai que vaig compartir amb la Camil·la i la Yukiko... no va quedar malament! C-:

 Un plaer tornar a trobar la Teresa Bosch després de Montblanc... 
...les seves peces són exquisides...


...  i la poètica blanca de la Roser Oter...



 ... la delicada porcellana de la Judit Casalprim s'il·luminava en fer-se fosc...


 ... la Núria, les seves joies... i el seu somriure esplèndid...


 ... fantàstica peça amb dibuixos d'engalbes a la parada de la Lídia Serra i el José Dávila...


 ... les peces del David Rosell s'expressen sempre en un alt grau d'espontanietat i destresa ...


... de la Mercè Coma em van agradar sobretot les joies...



... i un grat descobriment en aquesta fira, el Marc Iturri, creador de paisatges per observar des de la solitud d'una minúscula cadireta... 



...crec que la Montse Llanas va ser la ceramista més ocupada de tota la fira. El seu taller de micro rakú i les cuites en microones van ser tot un èxit!




I també van funcionar molt bé la resta de tallers .

Això és, a grans trets, un petit resum de la fira. Vaig fer algunes fotos més que podeu veure aquí. Només em queda agraïr a la gent de El Vendrell, l'acollida i especialment a la Camil·la la seva generosa hospitalitat. Espero tornar aviat per allà en unes circumstàncies més flexibles que una fira i poder gaudir d'aquest lloc fantàstic amb la calma que requereix.  C-:

dijous, 13 d’octubre del 2011

VI Fira de ceràmica d'El Vendrell


De fira en fira... demà marxem cap a El Vendrell! I també aquest cop estaré molt ben acompanyada. Comparteixo un lloc a la fira amb dues grans ceramistes: la Camil·la Pérez Salvà i la Yukiko Murata. Si encara no les coneixeu, podeu fer-ho a través de dos dels blogs més actius, interessants i elegants de la blogosfera ceràmica escrita en català: La Llar de Yukiko i En Blau.
En aquest últim, podreu llegir el que la Camil·la ha escrit en motiu de la nostra participació a la fira, que és una ressenya preciosa de la feina de cadacuna de nosaltres... no cal dir res més C-:

Ens veiem a El Vendrell!!

dimarts, 11 d’octubre del 2011

S'apropa la cuita...


Aquest diumenge es començarà a enfornar tota la peça que ha d'omplir el forn rajoler de Can Frigola. I el divendres dia 21 s'encendrà. Aneu reservant dates!!
Aquí us deixo el cartell que inclou també les activitats corresponents a l'encesa de la carbonera de Forallac. I aquí sota va el programa complet de la cuita del forn rajoler:

V CUITA ALS FORNS DE RAJOLER DE LES GAVARRES

ENFORNAT DE L’OBRA // Del 16 al 20 d’octubre

ENCESA DEL FORN I CUITA // 21, 22 i 23 d’octubre
Mostra de plantes utilitzades en els treballs del camp i el bosc,
a càrrec de fl oracatalana.net
Exposició de peces i eines del món dels rajolers (Terracotta Museu)

DESENFORNAT I EXPOSICIÓ DE L’OBRA CUITA // 6 de novembre

dilluns, 10 d’octubre del 2011

Una volta (incompleta) per Terrània 2011...


Uns apunts ràpids de Terrània 2011...
Aquests dies no hi ha gaire temps per a escriure... s'apropa la fira del Vendrell!
A tota la gent que vau ser-hi, que vau passar, amics i amigues, lectors i lectores del Pastafangs que vau passar a saludar, companys i companyes de fira... a tots una abraçada molt gran i moltes gràcies C-: 


Així va quedar la parada que vam muntar amb la Penélope...


I aquestes són les seves fabuloses peces...  
Va ser un veritable plaer compartir aquests dies de fira amb ella 
i espero que darrera d'aquesta en compartim moltes més!


De la parada estant, si aixecava la vista apareixien la  Montserrat Torrents 
  i aquestes belles peces que va portar desde la Bourgogne...
Què bé tenir-la tan prop... i poder xerrar enlloc d'escriure'ns! C-:



... una mica més avall, les delicades peces del Pascal Castagné..
.... m'encanten les seves teteres...


A l'altre costat de la fabulosa església de Sant Francesc, hi tenia les seves peces la Maria Bosch.
Una gran mampara ens separava, però em vaig escapar un momentet...


...no podia deixar passar la oportunitat de conèixer-la personalment  i menys de poder, per fi, contemplar en directe el seu treball per primera vegada.
Les subtileses contingudes en les seves peces es fan encara més evidents en directe... expresives pinzellades, veladures...  colors que envolten la solidesa de les seves grans formes... Aquest plat de dimesions considerables em va semblar preciós...



... i a la carpa d'entrada s'assumia el repte de difondre el meravellós ofici ceràmic...
...hi teníem la Núria Soley, ensenyant com fer joies-botó amb microraku...


... i en Didi... vinga a tornejar!


I evidentment hi havia molta més cosa a Terrània... coses realment bones... però estava treballant i no vaig poder fer un reportatge com cal de la fira...
Falta molta gent en aquesta crònica, ho sé, i em sap greu, però imagino que hi ha d'haver en un lloc o altre més d'un reportatge complet on podreu veure-ho.

Les darreres imatges... el forn experimental... dissabte a la nit...





Només em queda felicitar al poble de Montblanc i a la organització de Terrània per oferir-nos aquest espai tan bonic i per la feina ben feta. Independentment del tema vendes fer fires així és un gust!

Alguna foto més aquí: https://picasaweb.google.com/peusdefang/Terrania2011
Related Posts with Thumbnails